Shqip   Македонски   English
  Општина
Градоначалник, Совет
Администрација, Сектори
Единици
За граѓанинот  
Е-Услуги, Даноци
Формулари, Учество
во одлучување

Мојот град
Историја, Институции
Организации, Почесни
граѓани, Бизнис, Спорт
      Документи
Проекти, Буџет,
Урбанистички планови
Закони, Акти
Посети го Тетово
Природа, Одмаралишта, Историски објекти, Галерии, Музеи
Инфо
Ресторани, Хотели
Медиуми, Банки
Транспорт

 Посети го Тетово
 Историски објекти
 
Природа
Одмаралишта
Историски објекти
Музеи
Места од интерес
 
Тетовско калеТетовското кале се наоѓа на врвот на Балтепе, со надморска височина од 803 м, високо од 220- 250 м и со површина од 108 000м2.Градителите на калето ја предвиделе стратешката позиција затоа што се контролира поголемиот дел од Полошката котлина.Тетовското кале е изградено во 1820 година од страна на Абурахман Паша.Се вели дека  почетокот на изградбата на споменикот го започнал таткото на Абурахман Паша, Реџеп Паша и неговата изградба траела близу 20 години.

Абдурахман Паша не успеал да ја заврши неговата изградба.Овој културен монумент претставува ретка убавина од минатото време.Нејзиниот состав е комплексен.Внатрешниот дел има 5 сараи, големи кујни, бањи и бунар на средина од калето.Се појавува видно влијание на османската архитектура.

Во текот на различни војни претрпело повеќе оштетувања.
       
 
Политика на приватност
Контактирај ја Општината
Општина Тетово
Дервиш Цара бб
1200 Тетово
Република Северна Македонија

Тел. +389 44 511 930
Факс +389 44 511 962
Тел. 044 339 240
cabinet@tetova.gov.mk
info@tetova.gov.mk
       
       
Faqeja oficiale e Komunës së Tetovës - Официјална страница на Општина Тетово - Official website of Tetovo Municipality © 2014