Shqip   Македонски   English
  Општина
Градоначалник, Совет
Администрација, Сектори
Единици
За граѓанинот  
Е-Услуги, Даноци
Формулари, Учество
во одлучување

Мојот град
Историја, Институции
Организации, Почесни
граѓани, Бизнис, Спорт
      Документи
Проекти, Буџет,
Урбанистички планови
Закони, Акти
Посети го Тетово
Природа, Одмаралишта, Историски објекти, Галерии, Музеи
Инфо
Ресторани, Хотели
Медиуми, Банки
Транспорт

 Посети го Тетово
 Историски објекти
 
Природа
Одмаралишта
Историски објекти
Музеи
Места од интерес
 
Мост на топџиитеВо отсуство на пишани документи, не е познато точното време на изградба на мостот на топџиите. Врз основа на техниката на градба и својот изглед се претпоставува дека е изграден на крајот на 15 или на почетокот на 16 век.

Техниката на овој мост е совршена.Сводовите се изградени од камени блокови, фугите помеѓу камењата се со топено олово. 60 см висок и 20 см широк со камени блокови  фиксиран за стапала со метални игли.Мостот има полукруг со доволен простор.

Изграден е од страна на локални занаетчии.Изграден е со камен (бигор)и многу е добро изработен.Овој мост е сеуште во функција и ги поврзува двете страни на градот.
       
 
Политика на приватност
Контактирај ја Општината
Општина Тетово
Дервиш Цара бб
1200 Тетово
Република Северна Македонија

Тел. +389 44 511 930
Факс +389 44 511 962
Тел. 044 339 240
cabinet@tetova.gov.mk
info@tetova.gov.mk
       
       
Faqeja oficiale e Komunës së Tetovës - Официјална страница на Општина Тетово - Official website of Tetovo Municipality © 2014